Çocuklarda kalp ritim bozukluklarına ilaçsız tedavi

30 Ocak, 2018 - 11:00 -- selim
Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm
Çocuklarda çarpıntı ve bayılmayla kendini gösteren kalp ritim bozuklukları, “elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon” yöntemiyle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi edilmeye başlandı.
 
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Uysal, çocuklarda çarpıntı ve bayılmanın oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğunu, bu hastalığın daha önce yüksek dozlarda radyasyon kullanılarak tedavi edilirken, artık “elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon” yöntemiyle teşhis ve tedavisinin yapılabildiğini söyledi.
 
Günümüzde çocuklarda kalp ritim bozukluklarının tanı ve tedavisinde oldukça ilerleme kaydedildiğini ifade eden Doç. Dr. Uysal, “Neredeyse tüm ritim problemlerinde ilaç kullanmadan elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon ile yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz. Bu yöntemde üç-boyutlu anatomik haritalama sistemini kullanarak kalbin elektriksel aktivitesini daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde ortaya koyuyoruz. Bu da kalpteki çarpıntının çıktığı yeri milimetrik olarak gösterebilmektedir. Daha da önemlisi radyasyon kullanımı sıfıra inmektedir” dedi.
 
Ablasyon tedavisinin artık ritim bozukluklarında ilk tercih edilen tedavi yöntemi olduğuna işaret eden Doç. Dr. Uysal, “Bu yöntem Türkiye’de çocuklarda oldukça az sayıda merkezde kullanılmaktadır. Bursa ve Güney Marmara Bölgesi’nde yaşayan çocuk hastalar ‘başka referans merkez olmadığı için’ ritim problemi nedeni ile ablasyon yapılmak üzere İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük illere sevk edilmekte idi. Çocuklarda ritim bozuklukları artık üniversitemizde de Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalında 3-boyutlu haritalama sistemi ile ve daha da önemlisi sıfır radyasyon kullanılarak ablasyon ile tedavi edilmeye başlandı” diye konuştu.
 
NASIL YAPILIYOR?
 
Doç. Dr. Uysal, uygulanan yöntem hakkında bilgi verirken şunları söyledi:
 
“Elektrofizyolojik çalışma tanısal bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme ile kalpte ritim bozukluklarının tanısı konabilmektedir. Çarpıntı ile bayılmanın nedenlerinin saptanması ve bazen diğer durumlarda bu yönteme başvurulmaktadır. Eğer bu yöntemle kalpte anormal, olmaması gereken bir ek ileti yolu bulunması durumunda veya anormal uyarı çıkaran odakların saptandığı durumlarda ablasyon da aynı seansta yapılabilmektedir. Ablasyon, ortadan kaldırmak veya yok etmek anlamına gelir. Ablasyon ile kalp içinde var olan anormal doku yok edilebilir. Ablasyon; yüksek ısı ile tahrip etmek (radyofrekans ablasyon) veya çok düşük derecelerde dondurularak (kriyoablasyon) olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Bu işlem ile hastanın çarpıntı şikâyetinin tamamen geçmesi ve ritim bozukluklarının tedavisi amaçlanır ve yüksek oranda düzelme sağlanır.”

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya