Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalının 40. Yılı Kitabı

19 Şubat, 2018 - 10:17 -- selim
Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nın kurucusu olan Prof.Dr. İbrahim ILDIRIM'ın 2014 yılında ÇSH Anabilim Dalının 40. yılı anısına çıkardığı "1974'ten 2014'e Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı" kitabı sitemizde.

Prof.Dr. İbrahim ILDIRIM kitabında, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalının kuruluşunun ve anabilim dalına iz bırakanların yanısıra Uludağ Üniversitesinin kuruluşunun öncesi ve sonrasındaki gelişmelerinden bahseden "1974'ten 2014'e Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı" kitabına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

 

Prof.Dr. İbrahim ILDIRIM kimdir?
 
1936 yılında Adana’da doğdu, 1955 Adana Erkek Lisesi, 1961 İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.
 
1962-1966 Hacettepe Tıp Fakültesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları asistanlığında çalışarak uzman oldu.
 
1966'da kurulan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlisi kadrosuna atandı. O yıllarda Türkiye’de ve özellikle de Erzurum’da çok sayıda yeni doğan tetanozu olgusu görülüyordu. Yüzde 90 ölümle sonuçlanan bu olgulara ailenin müsadesi alınarak literatürde ilk defa rutin tedaviye ilave, lumbar ponksiyon yoluyla beyin omurilik sıvısı içine tetanoz serumu ve prednizolon karışımı enjekte etti. Dokuz yenidoğan bebeğin artarda yaşaması üzerine tıp literatürüne giren ilk yayınını yaptı.
 
1967-1969 Amerika Birleşik Devletleri Kentucky Üniversitesi Tıp Fakültesinde araştırma görevlisi kadrosunda çalıştı. Tetanoz tedavisinde deneysel araştırma projesi Kentucky Üniversitesi yönetimi tarafından onaylanarak özel bütçe ayrıldı. İki yıl süren, çift kör kontrollü çalışma intrathecal tedavi yönteminin üstünlüğünü doğruladı. 
 
1970 Brezilya’nın Sao Paulo kentinde yapılan 3.Dünya Tetanoz Konferansına Türkiye’den tek katılımcı olarak davet edildi ve kongre masrafları kongre düzenleme kurulu tarafından karşılandı. ‘Bebeklerde aldığı sonuçlar ve hayvan deneyleri ilgi ile izlendi ve bu araştırmaları 1973’de Pan American Health Organization dergisinde yayınlandı.
 
1969’da Atatürk Üniversitesindeki görevine dönen Dr. Ildırım 1970‘de doçentlik sınavını kazanarak akademik kadroya atandı. 
 
21 Ocak 1974’de Bursa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları anabilim dalına kurucu olarak atandı.
 
Nisan 1975'de Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenen 4. İnternasyonal Tetanoz Konferansına Dr. Ildırım yine Türkiye den tek katılımcı olarak davet edildi. Tetanozda Serotherapy isimli oturumların açılışında ‘General and intrathecal serotherapy’ isimli konuşmasını yaptı. Dünyanın diğer ülkelerinden gelen araştırmacılar da lldırım’ın tedavi yöntemini uyguladıklarını ve iyi sonuç aldıklarını tebliğ ettiler. (Proceedings of the fourth international conference on tetanus p.371 -382).
 
1976’da pofesörlüğe atandı.
 
1992 yılından önceleri BCG aşısı yeni doğan bebeklere yaşamın ilk günlerinde yapılırdı. Bu beklerde sıklıkla koltuk altında 2 cm. den büyük lenf adenopati ve bu olguların önemli bir kısmında süpürasyon gelişirdi. Bu vakalara sıklıkla 6 ay nydrazid tedavisi uygulanırdı. Bazı cerrahlarda operasyonla lenfadenit’i çıkarırlardı. Bu olgular yanlış yorumlanıyor, ‘aşı komplikasyonu nedeniyle bebek verem oldu’ başlıklı haberler medyada yer alıyordu. Bu yayınların sonucu olarak halk arasında aşıya karşı olumsuz davranışlar başlamıştı. Dr. Ildırım planladığı uzmanlık tez konusunu asistanı Dr. Bülent Çavuşoğlu’na önerdi. Çiftkör kontrollü çalışma 2 yıl sürdü. Yaşamın ilk üç gününde yapılan aşı gurubu ile 3 aylık bebeklere yapılan aşı sonuçlar karşılaştırıldığında, 3 aylık beklerde aşı komplikasyonlarının pek nadir görüldüğü ve aşının daha etkin olduğu gösterildi. Bu araştırma makalesi Ingiltere’nin A gurubu saygın çocuk enfeksiyon dergisinde 1992'de yayınlandı. Bu yayından sonra Türkiye’de ve Japonya’da BCG aşısı 2-3 aylık bebeklere yapılmaya başlandı. Bu araştırma, son 5 yılda uluslararası A grubu dergilerdeki yayınlar içinde en iyi bilimsel araştırma ödülünü kazandı. (1996 Roche Tıp Araştırma Ödülü).
 
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin kurucularındandır. İlk başkanlığa Dr. Ildırım getirilmiş ve 1999 yılında ilk kongresini Bursa’da yapmıştır.
 
2000 yılı 44. Milli Pediatri Kongresini Bursa’da düzenlemiş ve 1. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresinin yapılmasına öncülük etmiştir.
 
2001 yılında Türkiye Milli Pediatri Derneği Başkanı seçildi. 
 
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ile Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalının kurucusudur. 2003 yılında yaş haddinden emekli olmuştur.

 

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya