29. Esat Işık Uygulamalı Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu Kursu Gerçekleştirildi

3 Temmuz, 2024 - 22:26 -- selim
Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ev sahipliğinde, Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu (ORR) Birimi tarafından 29-30 Haziran 2024 tarihleri arasında düzenlenen “29. Esat Işık Uygulamalı Optik, Refraksiyon ve Az Görme Rehabilitasyonu Kursu” başarıyla tamamlandı.

TOD Bursa Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen kursta, oftalmolojinin en temel konuları olan gözlük ve refraksiyon muayenesinin incelikleri, gözlük camlarının özellikleri, skiyaskopi ve az görme rehabilitasyonu ile ilgili konular, uygulamalı ve etkileşimli olarak anlatıldı. Kurslar Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Göz Hastalıkları Polikliniği ve Anabilim Dalı’nda uygulamalı olarak gerçekleştirildi.
 
Kursun açılış oturumunda Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. N. Funda Coşkun, Bursa Uludağ Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baykara ve TOD ORR Birimi Başkanı Dr Öğretim Üyesi Vildan Koçer Öztürk ve TOD Bursa Şubesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Gamze Uçan Gündüz tarafından açılış konuşmaları yapıldı. Sonrasında 65 kursiyer ve 18 eğitmen, iki gün boyunca toplamda 9 odada dönüşümlü olarak 8 kişilik gruplar halinde ve iki eğitmen eşliğinde uygulamalı eğitim aldı. Pazar günü ise uygulamalı verilen kurslarla program tamamlandı.
 
Esat Işık Kimdir?
Mehmet Esat Işık (3 Nisan 1865 - 1 Kasım 1936), Türk göz hekimliği tarihinde önemli bir yere sahip olan ve siyasal faaliyetleri ile Milli Mücadele dönemine adını yazdırmış bir göz hekimi ve siyasetçidir. İstanbul'da doğan Esat Işık, eğitimini Askeri Tıbbiye'de tamamladıktan sonra Fransa'ya, Paris’e giderek göz hastalıkları alanında ihtisas yapmıştır. 1894'te Türkiye'ye dönerek Askeri Tıbbiye'de göz hastalıkları dersleri vermeye başlamış ve Türkiye'nin ilk modern göz kliniğini kurmuştur.
 
Esat Işık, tüm dünyada "Dr. Esat Oftalmoskopu" adı verilen (Ophtalmoscope Essad) çift aynalı göz muayene aleti olan oftalmoskopu geliştirmiş ve oftalmoloji alanında önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca I. Dünya Savaşı sırasında Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nde görev almış, Milli Mücadele döneminde ise Milli Kongre Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer almıştır. İngilizler tarafından Malta'ya sürgün edilen Esat Işık, burada da tıbbi çalışmalarına devam etmiştir.
 
Sürgünden döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Ankara Gureba Hastanesi'nde (Numune) ve Darülfünun’da görev yapmış ve pek çok göz hekimi yetiştirmiştir. Esat Işık, Türkiye'de çağdaş göz hekimliğinin kurucusu olarak kabul edilir ve 1933 yılına kadar aktif olarak mesleğini sürdürmüştür. Soyadı Kanunu'ndan sonra mesleğine ithafen “Işık” soyadını aldı. 1936 yılında İstanbul'da kalp yetmezliğinden vefat etmiştir.
 
Kaynakça:
 
"Mehmet Esat Işık." Wikipedia, The Free Encyclopedia. https://tr.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Esat_Işık ​ (Vikipedi: Özgür Ansiklopedi)​
"Mehmet Esat Işık Kimdir? Türkiye'de Göz Hekimliğinin Kurucusunun Hayatı." NKFU. https://www.nkfu.com/mehmet-esat-isik-kimdir/ ​ (Nkfu)​
"Mehmet Esat Işık kimdir? Mehmet Esat Işık hayatı." Gıda Hattı. https://www.gidahatti.com/mehmet-esat-isik-kimdir-mehmet-esat-isik-hayat... ​ (Gıda Hattı)
Etker, Şeref. “Ophtalmoscope Essad”. Osmanlı Bilimi Araştırmaları 9, no. 1 (Haziran 2008): 151-64.

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya