Fikret Karaca Tıp Tarihi Koleksiyonu

13 Mart, 2023 - 13:51 -- selim
Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm

BUÜ Tıp Fakültesi’nin Kurucu Dekanı Prof.Dr. Fikret Karaca’nın adını taşıyan Koleksiyon BUÜ- SUAM hastane binasının ana girişinde yer almaktadır. Fakültenin kuruluşunun 50. yıldönümünde 14 Ekim 2020 yılında törenle açılan Koleksiyon, ilk kuruluş çalışmalarının başlatıldığı 1965 yılından günümüze dek Tıp Fakültesi’nin kuruluş ve gelişim sürecini yansıtmaktadır. Koleksiyonda ayrıca, Bursa Uludağ Üniversitesi, Görükle Kampüsü ile Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin gelişim tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk Darüşşifası ve tıp okulu olan Yıldırım Bayezid Darüşşifası ile Bursa’da günümüze dek kurulan hastaneler hakkında bilgiler bulunmaktadır. Koleksiyon'un Prof.Dr. Fikret Karaca’ya ayrılan bölümünde ise, anlamlı bir rastlantıyla 14 Mart günü doğan Prof. Karaca’nın yaşam öyküsünün yanı sıra kullandığı tıbbi aletleri ve giysileri, ayrıca “Tıp Bayramı neden 14 Mart’ta Kutlanıyor?”, “Sabuncuoğlu Şerefeddin”, “Hekimlik Andı” ve Prof. Karaca’nın kendi yaşantısı ile “Atatürk’ün hastalığı ve ölümü” köşelerine yer verilmiştir.

Fikret Karaca Tıp Tarihi Koleksiyonu, büyük panoda, Tıp Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarının başlatıldığı 1965 yılından 2020 yılına dek kuruluş ve gelişim sürecini yansıtmaktadır. Panoda ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk Darüşşifası ve tıp okulu olan Yıldırım Bayezid Darüşşifası ile Bursa’da günümüze dek kurulan hastaneler hakkında bilgiler bulunmaktadır:
 
 
Zaman tünelinde ayrıca, Fakültenin çekirdeğini oluşturduğu Bursa Uludağ Üniversitesi, Görükle Kampüsü ile Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin gelişim tarihi yer almaktadır. Panonun başka bir bölümünü oluşturan ekran, Fakülte tarihiyle ilgili görüntülerin yer alması ve Koleksiyon’un açılışından sonra tarihçeye ek yapılabilmesi amacına yöneliktir:
 
 
Diğer pano Fakültemizin kurucu Dekanı Prof.Dr. Fikret Karaca’yı tanıtmak üzere tasarlanmıştır. Panoda Prof. Karaca’nın yaşam öyküsünün yanı sıra kullandığı cerrahi aletler, ayrıca “Tıp Bayramı neden 14 Mart’ta Kutlanıyor?”, “Sabuncuoğlu Şerefeddin”, “Hekimlik Andı” ve Prof. Karaca’nın kendi yaşantısı ile “Atatürk’ün hastalığı ve ölümü” köşeleri bulunmaktadır:
 
 
Prof.Dr. Fikret Karaca’nın Dekan binişi, hekim önlüğü, stetoskopu ve kendisine verilen plaketlerin yer aldığı vitrin Koleksiyon’un başka bir parçasını oluşturmaktadır:
 
 
Kolonlarda Fakülte'nin 1974 yılında Bursa'da açılış töreninden kareler, Türkiye tıp tarihinin önemli isimleri, tıbbın kadim yılan sembolüyle birlikte Fakülte logolarının değişimi, Anabilim Dallarımızın kısa tarihçeleri ile Rektörlerimiz, Dekanlarımız ve Başhekimlerimiz yer almaktadır.
 
 
 
Hippokrates ünlü aforizmasında "Zaman kısa, sanat uzun, fırsat kaçıcı, tecrübe aldatıcı" der. Tıp mesleğinin güçlüğünü ve sürekli yenilenmesi gerektiğini vurgular bu sözler. Fakültemiz eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti işlevlerini bilimin kılavuzluğunda ve toplum yararını önceleyerek nice 50 yıllar sürdürecektir.
 

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya