Haberler

Haberler

TEKNOFEST 2024'te FUSion Takımı, Nadir Hastalıklar Kategorisi’nde Birincilikle Tarihe Geçti



5-8 Eylül tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, bu yıl bir ilke imza atarak Nadir Hastalıklar Genetik Tedavi kategorisini hayata geçirdi. Bu prestijli kategoride yarışan FUSion Takımı, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenen festivalin final ayağında birinciliği kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Translasyonel Tıp Doktora programı öğrencisi ve takım kaptanı Nurdeniz Nalbant Bingöl’ün öncülük ettiği ekipte, Translasyonel Tıp öncelikli alanında görev yapan Arş. Gör. Dr. Berkcan Doğan ile Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencileri Yiğit Kurtuluş ve Umut Turak’tan oluşuyor. Takımın danışmanlığını ise Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehime Gülsün Temel üstleniyor.

FUSion Takımı, nörodejeneratif bir hastalık olan Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) için inovatif tedavi çözümleri geliştirmek amacıyla yola çıktı. Takımın geliştirdiği proje, ALS’nin FUS gen mutasyonlarına bağlı formu için kısa saç tokası RNA (shRNA) tabanlı bir tedavi yaklaşımına dayanıyor. Bu terapi, adeno-ilişkili virüs (AAV9) aracılığıyla taşınarak, hastalığın ilerlemesini durdurmayı hedefliyor ve ALS tedavisinde önemli bir potansiyel vaat ediyor.

Adana’da düzenlenen TEKNOFEST 2024 finalinde birincilik ödülünü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan alan FUSion takımı, başarısını bir adım öteye taşımak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yerli ve yeni genetik tedavi yöntemleri geliştirme hedefi doğrultusunda, takım TÜBİTAK ve TÜSEB gibi ulusal araştırma programlarına başvurmayı planlıyor. Nadir hastalıklar alanında Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlayan proje, ülkemizde milli çözümler üretme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Takım, ayrıca Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde Translasyonel Tıp Enstitüsü kurulmasını ve nadir hastalıklara yönelik kişiselleştirilmi̧ş tıp alanında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bir bilim merkezi haline gelmeyi hedefliyor. Bu vizyon doğrultusunda, Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam edilmesi planlanıyor.

FUSion Takımı’nın birincilikle taçlandırılan bu yenilikçi proje ve geleceğe yönelik hedefleriyle ilgili TRT Haber’e verdiği röportaja linkinden ulaşabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=R1BOmCEfJkA&t=4s

Şampiyonlar ligi kapsamında Takımın proje sürecini anlattığı videoya linkinden ulaşabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=0eMUO2lvaeI