Spor Hekimliği Anabilim Dalı Tanıtım

Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm
Telefon : + 90 224 2953500
Fax :
Web Sitesi
Adres : : Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı, Görükle , Nilüfer, BURSA

Tarihçe

1990 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Spor Hekimliği Bilim Dalı’nın kurucu başkanlığına Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç.Dr. Selçuk Küçükoğlu atanmıştır. Spor Hekimliği eski Tıp Fakültesi binasında kısıtlı yer ve olanaklar ile çalışmalarını 1992 yılına kadar sürdürmüştür. Tıp Fakültesinin Görükle Kampüsü’ne taşınması ile geniş bir mekana yerleşilmiş olup tıbbi alet kapasitesi arttırılmıştır. Ayrıca 1992 yılında uzman Dr. Hakan Gür eğitim kadrosuna katılmıştır.  Uzmanlık öğrencisi alımına başlanan  Spor Hekimliği Bilim Dalında çalışmalar bu yıldan sonra ivme kazanmıştır. Ekip ve olanakları genişleyen bölüm, Bursa ve çevre illerden gelen sporculara hizmet etmenin yanında FTR Anabilim Dalı, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı gibi değişik bölümlerle yapılan işbirliği sonucunda değişik hasta gruplarının egzersiz rehabilitasyon gereksinimlerinin bir kısmını da karşılar duruma gelmiştir. Spor Hekimliği kadrosu 1993 yılında  2 uzmanlık öğrencisi, 1996 yılında birer uzman Psikolog ve Beden Eğitimci, 1997 yılında ise bir Beden Eğitimci ve bir fizyoterapist olmak 4 personelin katılımı  ile artmıştır. 1996 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Spor Hekimliği Doktora eğitimi vermeye başlayan bölüm bu bağlamda 1 doktora öğrencisini de bünyesine katmıştır. 1992 yılından bu yana FTR Anabilim Dalı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Spor Hekimliği 2001 yılında Anabilim Dalı olmuş ve Uludağ Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Hastanesi bünyesinde kendine ait bir mekânda hizmet vermeye başlamıştır. 1996 yılında ilk uzmanlık öğrencisinin eğitimini tamamlayarak uzman olduğu Spor Hekimliği Anabilim Dalında 2021 yılı sonuna kadar 15 uzmanlık öğrencisi yetiştirilmiştir (sırası ile Doç. Dr. Soner Akkurt, Prof. Dr. Bedrettin Akova, Prof. Dr. Ufuk Şekir, Doç. Dr. Tolga Saka, Uzm. Dr. Selim Kadagan, Uzm. Dr. Çağdaş Uçar Şenışık, Uzm. Dr. Seher Banu Keleş, Uzm. Dr. Gökhan Özhan, Uzm. Dr. Erdal Hancı, Dr. Öğr. Üyesi Erdem Atalay, Uzm. Dr. Abdullah Şerefoğlu, Uzm. Dr. Güfat Arslan, Uzm. Dr. Osman İlhan, Uzm. Dr. Selim Deniz, Uzm. Dr. Uğur Can Yalaki ve Uzm.Dr.Ahmet Sandım).

Spor Hekimliği Anabilim Dalı kurulduğu günden bu yana kendine özgü rehabilitasyon programları (ön çapraz bağ, menisküs vb. tamir ameliyatı sonrası, osteotis pubis, osteoartrit gibi kronik hastalıklar) ile çok sayıda hastaya hizmet vermiştir. Bununla birlikte 2010 yılında bölümümüz tarafından geliştirilen ayak bileği burkulma simülatörü ile ayak bileği burkulma risk analizleri yapılmaya başlanmıştır. Bu anlamda Spor Hekimliği Anabilim Dalı 2010 yılından bu yana ayak bileği burkulma simülatörü ile eş zamanlı değerlendirilen EMG analizlerini içeren pek çok bilimsel makaleyi bilimsel literatüre sunmuştur. Spor Hekimliği Anabilim Dalı 2008 yılından itibaren Türkiye Futbol Federasyonun A ve Genç Milli Takımlarına Takım Doktorluğu desteği de vermektedir. Benzer şekilde Anabilim Dalımız belli dönemlerde Tofaş Spor Kulübü Basketbol, Bursaspor A ve Genç Futbol takımlarına, Basketbol A ve Genç Milli Takımlarına da sağlık hizmeti vermiş ve vermeye devam etmektedir. Anabilim Dalı öğretim üyelerimiz Türkiye Spor Hekimleri Derneğinde Yönetim Kurulu Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı ve Üyeliği olmak üzere değişik dönemlerde yönetim seviyesinde de görevler üstlenmiş ve üstlenmeğe devam etmektedir. 2011 yılında gerçekleştirilen 13. Ulusal Spor Hekimliği Kongresi Prof. Dr. Bedrettin Akova’nın başkanlığını ve Anabilim Dalımız ev sahipliğinde Bursa’da yapılmıştır. Spor Hekimliği Anabilim Dalı kurulduğundan günümüze kadar tıbbi literatüre 100’e yakın Ulusal, 50’ye yakın Uluslararası makale, editörlük ve çeviri olmak üzere de 9 adet bilimsel kitaba da katkı sağlamıştır. Bunun yanında Prof. Dr. Hakan Gür’ün şef editörlüğünü yaptığı seçkin indekslerde (SCI-expanded, Focus on: Sports Science & Medicine, SciSearch, MEDLINE/PubMed, PubMed Central v.b.) ön sıralarda yer alan “Journal of Sports Science and Medicine” dergisi 2002 yılından bu yana Anabilim Dalımız tarafından yayınlanmaktadır.

Kurulduğu günden günümüze bölüm başkanlıkları sırası ile Prof. Dr. Selçuk Küçükoğlu (1990-2001), Prof. Dr. Hakan Gür (2001-2016) ve Prof. Dr. Akova (2016-günümüze) tarafından yürütülmüştür. Spor Hekimliği Anabilim Dalında şu anda 3 öğretim üyesi  (Prof. Dr. Hakan Gür, Prof. Dr. Bedrettin Akova, Prof. Dr. Ufuk Şekir), 8 Uzmanlık Öğrencisi, 1 Fizyoterapist ve 1 Beden Eğitimi Uzmanı görev yapmaktadır. Sporcular dışında değişik hasta gruplarına da hizmet veren Spor Hekimliği Anabilim Dalı yıllık 8.000-10.000 civarı hastaya hizmet vermektedir. Yaptığı ve katıldığı bilimsel aktivasyonları ile Türkiye’de sınırlı sayı, kapasite ve olanaklara sahip Spor Hekimliği uzmanlık alanına kısa zamanda gerekli katkıyı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.

 

Yer ve Altyapı

Anabilim Dalı’mız, öğretim üyesi odaları, egzersiz uzmanı odası, asistan doktor odası, biri girişimsel işlemlerde kullanılmak üzere 3 adet poliklinik odası,  elektroterapi ünitesi, egzersiz fizyolojisi ileri araştırma laboratuvarları, egzersiz salonu, seminer salonu, sekreterlik ve hasta bekleme alanlarından oluşmaktadır.   Spor Hekimliği Anabilim dalı Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi A Blok zemin katta yer almaktadır. 

Anabilim Dalı’mız altyapısını aşağıdaki cihaz ve ekipmanlar bulunmaktadır:

  • Bir  adet  bilgisayarlı izokinetik dinamometre
  • 2 adet yüzeyel EMG ölçüm ve değerlendirme cihazı
  • 1 adet elektronik ve pnömatik destekli Ayak bileği burkulma simülatörü ( Tarafımızca geliştirilmişir.)
  • 1 adet bazal metabolima ve VO2 maks. Ölçüm cihazı
  • 2 adet kan laktat ölçüm cihazı
  • Antropometrik ölçüm setleri ve manuel dinamometreler
  • 1 adet bioimpedans vucüt yağ ve kas kütlesi analiz cihazı
  • 2 adet kombine elektroterapi cihazı
  • 2 adet tedavi amaçlı ultrason cihazı
  • 4 adet mobil elektroterapi cihazı
  • 1 adet ESWT (şok dalga tedavi cihazı)
  • Egzersiz salonunda çok sayıda dirençli egzersiz sistemleri, serbest ağırlıklar
  • 2  adet kol ergometresi
  • 4 adet bisiklet ergometresi
  • 2 adet koşu bandı
  • 1 adet Step antrenman cihazı

Araştırma Görevlisi Eğitim Süreci

Anabilim Dalı’mızda tıpta uzmanlık öğrencileri eğitim almaktadır. Eğitim programı Ulusal Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Tıpta Uzmanlık Kurulunun (TUKMOS)  belirlediği müfredata uygun olarak düzenlenmiştir. Tıpta uzmanlık eğitimi 4 yıl, gerektiğinde 1 yıl uzatılabilecek şekilde programlanmıştır. Öğrencilerden yönetmelikler doğrultusunda alacakları teorik ve uygulamalı derslerde başarılı olmaları ve eğitimlerinin sonunda bilimsel araştırmaya dayalı tez hazırlamaları ve tezlerini başarılı bir şekilde savunmaları beklenmektedir.

 

Çalışma Konuları ve Hizmet Alanları

Anabilim Dalı’mızın araştırma alanları içerisinde eksentrik egzersiz ve kas hasarı, sensorimotor sistem ve sporcularda yaralanmaların önlenmesi, yüzeyel EMG değerlendirmeleri önemli yer kaplamaktadır.

Klinik olarak aşağıdaki sağlık hizmetleri sunulmaktadır:

  • Genel Sporcu Sağlığı ve Spor Yaralanmalarından Korunma
  •  Spor Yaralanmalarında Tanı, Tedavi ve Sportif Rehabilitasyon
  • Çocuk Ve Ergen Sporcu Yaralanmaları
  • Spora Başlamak İsteyenler İçin Sağlık Kontrolleri ve Öneriler
  • Sporcu Lisans Muayeneleri
  • Kronik Hastalıklar (Yüksek Tansiyon, Şeker Hastalığı, Obezite ...) için Egzersiz Önerileri
  • Sporculara; Sporcu Beslenmesi, Doping, Sporcu Psikolojisi vb. Konularda Öneri ve Yardım
  • Ev egzersizleri ve cihaz kullanımı eğitimleri
  • Enjeksiyon tedavileri (PRP, Steroid; Proloterapi,Diğer..)
  • Kök hücre tedavisi
  • Kuru iğneleme teknikleri

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya