"Ozerkan Modifikasyonu’ dünya literatüründe!

25 Temmuz, 2019 - 09:00 -- selim
Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Özerkan’ın geliştirdiği teknik ‘Laparoscopic sacral colpopexy with polyester fiber suture: Ozerkan modification' yayınıyla dünya tıp literatürüne girdi.

BUÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Özerkan, geliştirdiği teknik ile dünya tıp literatüründe yer almayı başardı. 2016 yılında ‘What if We Don't Cut the Uterine Ligaments Until the End of the Hysterectomy: The Skeleton Uterus’ yayını ile klinikte uyguladığı laparoskopik histerektomi tekniğini de Skeleton Uterus terimi ile dünya literatürüne sokan Doç. Dr. Kemal Özerkan, farklı akademisyenler ile yürüttüğü çalışmaları literatüre kazandırmaya devam ediyor. Yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Özerkan; “Anatomic and Functional Outcomes of Paramesonephric Remnant-Supported Laparoscopic Double-Layer Peritoneal Pull-Down Vaginoplasty Technique in Patients with Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Syndrome: Uncu Modification yayınıyla, doğuştan vajinası olmayan kadınlarda, peritonun dış genital bölgeye laparoskopik yoldan ağızlaştırılıp, rudimente hornların üzerine katlanmasıyla vajina oluşturulmasını tarifleyen yeni cerrahi tekniğini Uncu modifikasyonu olarak dünya literatürüne sunmuştuk. Prof. Dr. Gürkan Uncu hocamızın bizlere açtığı bu ufukla, uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir projemizi de hayata geçirdik” diye konuştu.

Doç. Dr. Özerkan, yeni çalışması hakkında şu bilgiler verdi: “Pelvik organ prolapsusu olgularında altın standart olarak bilinen operasyonlar laparoskopik sakrokolpopeksi ve sakroservikopeksidir. Bu operasyonlarda mesh kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda mesh komplikasyonlarının çok sık görülmesi nedeniyle, özellikle İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede önemli cerrahi merkezlerde mesh kullanımı terk edilmeye başlanmış olup, bunun yerine farklı askı operasyonları uygulanmaktadır. Biz de mesh kullanmadan peksi operasyonunu, gebelerde servikal yetmezlikte kullandığımız polyester fiber sütür ile gerçekleştirerek, dünya literatüründe bir ilk olan ‘Laparoscopic sacral colpopexy with polyester fiber suture: Ozerkan modification’ı bu ay yayınladık.  Aynı zamanda European Society for Gynaecological Society (ESGE)’nin 6-9 Ekim 2019’da Selanik’te düzenlediği kongreye başvurduğumuz ‘Ozerkan Modification: Laparoscopic sacrohysteropexy with polyester fiber suture with second-year outcomes’ adlı bildirimiz de en iyi oral sunuma aday olarak kabul edildi.”

Son 2 yıl içinde kliniklerinden iki ayrı ismin farklı cerrahi tekniklerle dünya literatürüne geçmesinin kendilerini çok sevindirdiğini ve gururlandırdığını belirten Özerkan; “Başta Prof. Dr. Gürkan Uncu hocamız olmak üzere, isim sırasına göre tüm bu yayınlarda emeği geçen Uzm. Dr. Adnan Orhan, Prof. Dr. Barış Ata, Doç. Dr. Bilge Çetinkaya Demir, Uzm. Öğr. Üyesi Dr. Işıl Kasapoğlu, Uzm. Dr. Kiper Aslan’atüm araştırma görevlilerimize, bize bu olanağı tanıyan ve bir parçası olmaktan gurur duyduğumuz Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ailesi’ne teşekkürü bir borç biliriz” şeklinde konuştu.

 
 

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya