Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Tanıtım

Fax :
E-posta :
Web sitesi : -
Adres : Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Temel Bilimler Binası, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Görükle, Nilüfer 16059 Bursa

Tarihçe

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümüne bağlı Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden naklen gelen Doç. Dr. Kemal Özkan tarafından Eylül 1974 tarihinde kurulmuştur. Anabilim Dalı kurucusu Prof. Dr. Kemal Özkan 1 Temmuz 1995 tarihinde yaş haddinden emekli olmuştur. Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanlığı sırasıyla Prof. Dr. Kemal Özkan (1974-1994), Prof. Dr. Ülkü Özalp (1994-1998), Prof. Dr. Asuman Tokullugil (1998-2007), Prof. Dr. Melahat Dirican (2007-2010) ve Prof. Dr. Esma Gür (2010-2018) tarafından yürütülmüştür. Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi, kurulduğu tarihte başlamıştır. Günümüze kadar 45 kişi uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlamış ve Biyokimya Uzmanı olmaya hak kazanmıştır:

DR. MEHMET GÜROL ATALA
DR. İBRAHİM BEYSEL
DR. DİLBER İLERİYE
DR. K. MURAT ÇAYANOĞLU
DR. A. NEŞE AĞAOĞULLARI (DİNLER)
DR. HATİCE ASUMAN TOKULLUGİL (GÜLER)
DR. M. SEVGİ TUNÇBİLEK
DR. ERKAN ERDOĞMUŞ
DR. AYNUR KARAGÖZ
DR. ERHAN SALANTUR
DR. HACI ÖZMEN
DR. MELEHAT DİRİCAN
DR. ERCAN ÖZTÜRK
DR. RESUL ÖZBEK
DR. ZEHRA SERDAR
DR. EMRE SARANDÖL
DR. RAMAZAN  AKÇA
DR. ÖZLEM KAYA (ŞAFAK)
DR. MUKADDES ÇOLAKOĞULLARI
DR. MERYEM EMİROĞLU (YILMAZ)
DR. ARZU YILMAZTEPE
DR. KEMAL ASLAN
DR. ESRA UĞURLU KARAAĞAÇ
DR. ZAFER BANU HIZLI
DR. SELDA ERDİNÇ
DR. EBRU VATANSEVER
DR. NİHAL OCAK
DR. AYSUN ALTIN
DR. MERAL AKGÜN (DEMİRCİ)
DR. DİLEK YEĞİN (ABİ)
DR. ESMA ERÖZ
DR. FARUK SÖNMEZIŞIK
DR. EMİNE KIRHAN
DR. ELİF EMRE DOĞRUK
DR. ŞENİZ KORKMAZ
DR. YELİZ GÜNEŞ
DR. HACER EBRU AÇIKGÖZ
DR. BURAK ASILTAŞ
DR. SEVDA ÜNALLI ÖZMEN
DR. YUNUS EMRE USTAALİOĞLU
DR. MEHMET AYKUŞ
DR. ÖZLEM TÜYSÜZ
DR. İSMİNUR SAKA KARAGÖZ
DR. AHMET SELİM BAL
DR. MERVE SENA DURMAZPINAR

Anabilim Dalımızda 2’si yurtdışında olmak üzere 5 kişi (Engin Ulukaya, Hakan Cangül,  Adnan Erdinç,  Mukaddes Çolakoğulları ve Gül Özlem Tuncer) doktora eğitimini ve 2 kişi (Recep Müreva, Sumru Uludağ) yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı bünyesinde bugüne kadar çeşitli ulusal ve uluslararası katılımlı kongre faaliyetleri organize edilmiştir:

2002 Klinik Biyokimya ve Kanser, Bursa
2004 Klinik Biyokimya ve Kanser , Bursa
2006 I. Multidisipliner Kanser Araştırma Sempozyumu, Bursa
2008 II. Multidisipliner Kanser Araştırma Sempozyumu , Bursa
2009 4. Eortic Pathobiyology Group Annual Meeting and I.International Multidisiplinary Cancer Research Congress ,Antalya
2010 III. Multidisipliner Kanser Araştırma Sempozyumu , Bursa

Anabilim dalımızda halen beş Profesör, bir Doçent ve üç tıpta uzmanlık öğrencisi ile akademik ve klinik faaliyetler sürdürülmektedir.

Yer ve Altyapı

Tıbbi Biyokimya Anabilim dalı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Bilimler Binası 1. katında yer almaktadır. Bünyesinde 60 kişilik bir öğrenci uygulama salonu, 3 adet araştırma laboratuvarı, öğretim üyelerine ve uzmanlık öğrencilerine ait çalışma odalarının yanı sıra 8 kişilik bir toplantı odası bulundurmaktadır.

Araştırma Görevlisi Eğitim Süreci

Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı hem Tıpta Uzmanlık eğitimi hem de Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Doktora eğitimi vermektedir. Bu eğitimler YÖK ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü yönetmelikleri doğrultusunda planlanarak yürütülmektedir.

Çalışma Konuları ve Hizmet Alanları

Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Tıp Fakültesi Dönem I ve Dönem II öğrencilerine, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 1. Sınıf öğrencilerine ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Laboratuvar Programı öğrencilerine Lisans düzeyinde Biyokimya eğitimi vermekte, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora programı öğrencilerine ve Tıpta Uzmanlık öğrencilerine  lisans üstü düzeyde eğitim vermektedir. Eğitim faaliyetlerinin yanı sıra klinik uygulamalarda UÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkez Biyokimya Laboratuvarının işleyiş ve yönetimi Prof. Dr. Melahat Dirican başkanlığında Anabilim Dalı öğretim üyelerimiz tarafından yürütülmektedir.

Anabilim dalımızda yürütülen bilimsel araştırmalar oksidatif stres ve serbest radikal hasarı, apoptozis, beslenme biyokimyası, referans aralık belirleme ve atherosklerotik kalp damar hastalıkları alanlarını kapsamaktadır.