BUÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde yenidoğan bebeğe anne karnından ayrılmadan girişim uygulanarak sağlığına kavuşturuldu

28 Şubat, 2020 - 08:18 -- selim
Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm
 
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yüksek Riskli Gebelikler polikliniğinde Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bilge Çetinkaya Demir tarafından ultrasonografi takiplerinde tanısı bebeğin boyun bölgesinde hava yoluna bası yaparak solunum yolunu kapatan kitlesi saptandı. Bu kitle nedeni ile doğum sonrasında bebeğin kendiliğinden soluk alması mümkün görünmemekte idi. Gebeliğinin 32. haftasında olan hastaya sezaryen ile doğum sırasında EXIT (Extrauterın Intrapartum Treatment)  prosedürü uygulandı. 
Bu uygulama Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Yenidoğan Bilim Dalı, Anesteziyoloji ve Reanimasayon, Anabilim Dalı ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalının işbirliği ve organizasyonu ile başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. 
 
EXIT prosedürü sezaryen doğumda bebeğin başı ve kolları rahimden çıkarılıp gövde rahmin içerisinde iken  (doğum tamamlanmadan) göbek kordonu kesilmeden solunum yoluna tüp yerleştirilerek hava yolunun açıklığının sağlanmasıdır. Kitlenin boğazda yaptığı bası nedeni ile bebek kendiliğinden soluk alamayacaktır ve havayolunun güvenliği önemlidir. Havayolu güvenliği sağlandıktan sonra bebek plasentadan göbek kordonu kesilerek ayrılır ve yenidoğan bakımı başlar. Bebeğimizin başarılı işlem sonrası  havayoluna bası yapan kitlesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Gürpınar tarafından ameliyat edilmiş ve Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesinde bakımı devam etmektedir. Ülkemizde ve dünyada sayılı sayıda merkezde uygulanan bu işlem ile bebek sağlığına kavuşturulmuştur. 
 

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya