Bursa Uludağ Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenlerinin bir Nature (SCI, IF:69.50) hikayesi

9 Aralık, 2022 - 15:01 -- selim

Nature dergisi Dr. Ergören ve Dr. Temel’den uzman görüşü aldı.

7 Aralık'ta Nature dergisinde yayımlanan çalışmada (Saunders ve ark., 2022- Nature), çeşitli özelliklerin genler, genlerin veya mutasyonların kombinasyonlar ile nasıl bağlantılı olduğunu ortaya çıkarmak için örneklem boyutunun ve etnik çeşitliliğin artırılmasının -genom çapında ilişkilendirme çalışmaları (GWAS) olarak adlandırılan bu tür genom tarama analizlerinin nasıl gücünü arttırdığı vurgulanıyor.

Afrika, Amerika, Doğu Asya ve Avrupa kökenli yaklaşık 3,4 milyon insanı kapsayan bu çalışmada, sigara ve alkol içme davranışını potansiyel olarak etkileyen 3.500'den fazla genetik varyasyon tespit edilmiştir.

Bilim insanları, çok sayıda insandaki genetik dizileri karşılaştırarak hastalıklar veya davranışlarla genetik bağları bulmak için GWAS'ları kullanır. Ancak şimdiye kadar, bu çalışmaların çoğu Avrupa popülasyonlarına odaklandı. Liu ve meslektaşları, %21'i Avrupalı olmayan 3.383.199 kişinin genomik verilerini içeren bir model oluşturdu.

Sigara içme veya alkol içme davranışlarıyla ilişkili 3.823 genetik varyant belirlediler. Bunların 39'u bireylerin sigaraya başlama yaşı, 243'ü günlük içilen sigara sayısı ve 849'u haftalık tüketilen alkollü içecek sayısı ile bağlantılıydı.

Orta Doğu’daki popülasyonların bu önemli çalışmada yer almadığı Nature muhabiri Miryam Naddaf’ın dikkatini çekmiş. Kendisi bu bölgede bu konu hakkında çalışma yapan bilim insanlarını araştırırken 2020 yılında, proje yürütücülüğünü Dr. Ergören’in yaptığı Dr. Temel’in de içinde bulunduğu araştırmayı (Kıbrıs Türk Nüfusunda Serotonin Taşıyıcı 5-HTTVNTR Varyantı ile Psikoaktif Madde (Nikotin) Kullanımı Arasındaki Güçlü İlişki Kandemis ve ark., 2020 – Curr. Drug Met. PMID: 32562520 DOI: 10.2174/1389200221666200620201348) görüp bu neden ile Prof. Dr. Şehime G. Temel ve Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören’e ulaştı.

Akademisyenlerin Şehime Gülsün Temel ve Mahmut Çerkez Ergören'in Miryam Naddaf ile yapmış olduğu röportaj ve makale ile ilgili uzman görüş kritiğine Nature internet sitesinden ya da aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.