Akademisyen Detay
ÜNAL EGELİ

Prof.Dr.ÜNAL EGELİ
Anabilim Dalı Başkanı

Anabilim Dalı Tıbbi Biyoloji A.D.
E-posta egeli@uludag.edu.tr
Telefon +90 (0224) 295 41 51

İlk, orta ve lise eğitimini Akhisar'da tamamladıktan sonra 1977-1978 eğitim-öğretim döneminde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne girmeye hak kazandı.

Aynı Fakültenin Biyoloji-Genetik Bölümü'nden 1981 yılı Ekim döneminde mezun oldu ve 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıbbi Genetik Bilim Dalında Biyolog olarak göreve başladı.

Aynı Anabilim Dalında 1985 yılında Tıbbi Genetik Bilim Dalında Yüksek Lisans, 1988 yılında Tıbbi Genetik Bilim Dalında 'œinsan genetiği'konusunda Tıbbi Biyoloji Doktorasını tamamladı.

1990 yılı Mayıs ayında Uludağ Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atandı ve 1994 yılında Tıbbi Biyoloji Doçenti unvanını aldı.

1995 yılında Moleküler Biyoloji Anabilim Dalında Doçent kadrosuna atandı ve iki yıl Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

1996 yılında Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Tıp Fakültesinde Tıbbi Genetiği kurmak üzere Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalında görevlendirildi.

1997 yılında aynı Anabilim Dalında Doçent kadrosuna ve daha sonra da Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevine atandı.

1996 yılı Ağustos ayından itibaren, bu güne kadar her biri Uluslararası standartlarda hizmet veren, çok sayıda Uluslararası yayın ve rutin Genetik testin gerçekleştirildiği Tıbbi Genetik Laboratuvarlarını (Sitogenetik, Kanser Genetiği, Prenatal Tanı, Moleküler Genetik, Nörogenetik, FISH, Protein Analiz, Gen Ekspresyon ve İlaç Direnci, Kök Hücre ve son olarak Yeni Nesil Sekanslama) kurdu.

Çeşitli ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve panellerde konuşmacı olarak yer aldı ve 17-20 Haziran 1995 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleştirilen 'œBenzene 95: An International Agency for Research on Cancer, and Epidemiology of Benzene'konferansına davetli konuşmacı olarak katıldı.

15 Haziran-15 Ağustos 1998 tarihleri arasında Fransa'da International Agency for Research on Cancer (IARC) Enstitüsünde meme kanserlerinde BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonlarının tespiti konusunda çalıştı.

Uludağ Üniversitesi BAP birimi tarafından desteklenen projeler de dahil toplam 64 projede, TÜBİTAK destekli 3 projede, TUSEB destekli 1 projede ve 1 DPT projesinde danışman, yürütücü ve araştırıcı olarak yer aldı.

Harvard Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen 'œMGH-International Breast Cancer Collaborative Project: Determination of an Endocrine Responsive Metastatic Breast Cancer Signature'' konulu uluslararası projede proje koordinatörü ve araştırmacı olarak görev yaptı.

Çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde editörlük ve hakemlik görevleri; TÜBİTAK'ın Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki Sağlık Bilimleri Araştırma Grubu (SBAG) ve Temel Bilimler Araştırma Grubu (TBAG)'nda panelistlik görevleri bulunmaktadır.

2001 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Yayın 5.'lik Ödülü'ne; 2012 ve 2013 yıllarında Uludağ Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Proje Ödülü'ne, 2013 yılında Uludağ Üniversitesi Bilim ve Sanat Kategorisi Tıp ve Sağlık Bilimleri Ödülü'ne ve 2021 yılında SCI- Expanded kapsamında en fazla yayın yapan akademisyen ödülüne layık görüldü.

1990 yılından itibaren bugüne kadar 6 yüksek Lisans, 6 doktora öğrencisi yetiştirdi.

Şu ana kadar 138 uluslararası makalesi, proceeding olarak basılmış 190 bildirisi, 7 kitap Bölümü, 1189 atıfı ve 2'si tescilli olmak üzere 6 patenti mevcut olup H indeksi 19'dur.

Yaklaşık 26 yıldır Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Evli ve bir çocuk babasıdır.

Yabancı dili İngilizcedir.

Avesis