Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Tanıtım

Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm

Telefon : +90 (0224) 295 35 80
Fax : +90 (0224) 442 81 02
E-posta :
Web sitesi : http://farmakoloji.uludag.edu.tr
Adres : Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi,Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Görükle, Nilüfer 16059 Bursa  

Tarihçe

Anabilim Dalımız, Bursa Tıp Fakültesinin, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak Bursa'da açıldığı ve öğretime başladığı 1974 yılı başlarında Doç. Dr. Burhan K. Kıran’ın Ankara Tıp Fakültesi'nden naklen buraya gelmesi ve kısa bir süre sonra Uzman Dr. İsmail H. Ulus’un da katılımıyla faaliyetine başlamıştır. Dr. Kıran ve Dr. Ulus kısa sürede Anabilim Dalının başlıca temel cihazlarını tamamlamaya çalışmışlar aynı zamanda öğretim faaliyetlerini de yürütmüşlerdir. Anabilim Dalı 1985 yılında Görükle Kampüsü'nde inşa edilen yeni binasına taşınmıştır. Farmakoloji Anabilim Dalı bu tarihten günümüze kadar aynı binada eğitim ve araştırma hizmetlerine devam etmektedir. Farmakoloji Anabilim Dalı başkanlığı 1999 yılına kadar Prof. Dr. Burhan K. Kıran tarafından yürütülmüş olup ardından sırasıyla bu görev 2004 yılına kadar Prof. Dr. İsmail H. Ulus tarafından, 2008 yılına kadar Prof. Dr. Vahide Savcı tarafından, 2014 yılına kadar Prof. Dr. Levent R. Büyükuysal tarafından, 2017 yılına kadar Prof. Dr. Mine Sibel Gürün tarafından  yürütülmüştür. Şu anki Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Sinan Çavun olup görevini 2017 yılından beri devam ettirmektedir.
 
Şu anda anabilim dalımız; 7 Profesör, 1 Tıpta Uzmanlık Öğrencisi ve 1 Doktora Öğrencisi, 3 Yüksek Lisans öğrencisi, 1 kimyager ile araştırma ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.
 

Yer ve Altyapı

Anabilim Dalı’mız, biri öğretim üyesi ve öğretim elemanları odaları ile genel laboratuvarı içeren, diğeri yine labortuvarları, deney hayvanı bakım odasını ve soğuk odayı içeren iki koridor halinde Temel Tıp Bilimler binası 2. Katında yerleşiktir.
 
Anabilim Dalı’mız altyapısını aşağıdaki laboratuvarların içerikleri oluşturmaktadır.
 
  1. Genel Amaçlı Laboratuvar: Bu laboratuvar temel araştırmaları yapabilmek için kurulmuş olup, pek çok in vitro çalışmalara olanak sağlamaktadır.
  2. HPLC Laboratuvarı: Bu laboratuvardaki çalışmalar biyolojik örneklerdeki endojen molekül ve ilaçların ölçülmesine yöneliktir.
  3. Ağrı Mekanizmaları Laboratuvarı: Bu laboratuvar ağrı ve analjezi çalışmalarını gerçekleştirmek için kurulmuş bir laboratuvardır. 
  4. Kardiyovasküler Hemodinami Laboratuvarı: Kronik ve akut kardiyovasküler hemodinami çalışmalarını gerçekleştirmek için kurulmuştur.
  5. Mikrodiyaliz Laboratuvarı: Seçilmiş beyin bölgelerinde ekstrasellüler aralıktan endojen moleküllerin toplanması ve ölçülmesi amacıyla kurulmuş bir laboratuvardır. 
  6. Deneysel Psikofarmakoloji Laboratuvarı: Santral sinir sistemini etkileyen bazı ilaçların değişik davranış modellerindeki etkilerini araştırmak üzere kurulmuş bir laboratuvardır.
 

Araştırma Görevlisi Eğitim Süreci

Anabilim Dalı’mız lisans, yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık düzeylerinde farmakoloji eğitimi vermek ve temel araştırmalar yapmak üzere kurulmuştur. Tıpta uzmanlık eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl ve doktora eğitimi 4 yılı kapsayacak şekilde programlanmıştır. Öğrencilerden yönetmelikler doğrultusunda alacakları teorik ve uygulamalı derslerde başarılı olmaları ve eğitimlerinin sonunda bilimsel araştırmaya dayalı tez hazırlamaları ve tezlerini başarılı bir şekilde savunmaları beklenmektedir.
 

Çalışma Konuları ve Hizmet Alanları

Anabilim Dalımızın başlıca ilgi alanları:
  1. Nörofarmakoloji
  2. Kardiyovasküler Farmakoloji
  3. Ağrı ve Analjezi
  4. Deneysel Psikofarmakoloji

 

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya