"Uncu Modifikasyonu’ dünya literatüründe!

13 Aralık, 2017 - 13:52 -- selim
Yazıcı uyumlu sürümYazıcı uyumlu sürüm

       Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Gürkan Uncu’nun geliştirdiği ve 2010 yılından beri başarı ile Üniversitemiz hastanesinde uygulanan ameliyat ‘Uncu Modifikasyonu’ adı ile Dünya literatürüne geçti.

       Hastalık ve geliştirdiği teknik ile ilgili olarak bilgi veren Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Gürkan UNCU;
"Mayer-Rokitansky-Küstner-Hauser Sendromu, kız çocuklarında doğuştan vajina yokluğu ile görülen bir sendrom ve her yıl yaklaşık 3000-4000 kız çocuğu bu sorunla dünyaya geliyor. Bu sorun çoğunlukla adet görme yaşına dek fark edilmeden kalıyor. Nedeni henüz bilinmiyor. Genetik kökeni olduğu muhakkak ancak henüz sorunlu gen tanımlanmadı. AMH denen bir hormon vardır. Bu hormonun görevi erkek çocuklarında vajina, rahim gibi kadına ait organlarının gelişimini engellemektir. İşte bu hormon anne karnında kız çocuklarında da yüksek olursa bu organlar gelişemiyor yani doğan kız bebeğin rahimi ve vajeni olmuyor.

       Adet görmeyen kız çocuklarında altta yatan nedenler arasında ikinci sırada yer almaktadır. Tedavide cinsel fonksiyonun sağlanabilmesi amacı ile vajina yapılıyor. Yaklaşık kırk yıl önce geliştirilen bir yöntemle kız çocuğunun bacağından alınan deri ile vajina yapılmakta idi ancak günümüzde bu teknik artık terk edilmesi gereken bir tekniktir, çünkü en büyük problem zaman içinde yapılan vajinanın kapanması. Günümüzde halen sıklıkla kullanılan teknik ise kalın barsak kullanılarak yapılan bir ameliyattır. Ancak bu tekniğin de kendine özgü iki önemli olumsuzluğu var. Yapılan vajina çok geniş olmakta ve bağırsağın kendine özgü yapısından kaynaklanan kötü bir kokusu olmaktadır.

       Daha sonraları geliştirilen ve Davydov yöntemi olarak bilinen yaklaşımda ise karın içi zarının vajina yapımında kullanılmasıdır. Davydov yönteminin olumsuz tarafı ise yeterli uzunlukta bir vajina oluşturulamaması ve üst kısmında sağlam doku oluşturmada karşılaşılan sıkıntılardır.

       Uncu tekniği olarak geliştirdiğimiz yöntemde oluşumunda eksiklik olan rahime ait kalıntıları kullandık ve bu şekilde daha uzun, fonksiyonel ve sağlam vajina yapmayı başardık. 2010 yılından beri başarı ile uygulamaktayız. Yöntemin başarısını gösteren parametreler yapılan vajinaların fonksiyonel olması ve hastaların seksüel skorlamasıdır. Sonuçlarını uzun süreden beri takip ettiğimiz 23 hastanın verileri ile ameliyat yöntemini ‘UNCU MODİFİKASYONU’ adı altında tanımladığımız makale Jinekolojik Endoskopi alanında en saygın dergilerden biri olan, Amerika Laparoskopi Derneğinin Dergisi JMIG (Journal Of Minimally İnvasive Gynecology)’de yayına kabul edilmiştir.

       Biz bu ameliyatı yapmaya devam ediyoruz. Daha da önemlisi bu ameliyatı benim dışımda yapabilecek 5 kişiye öğrettim ve öğretmeye devam edeceğim.

       Vajina yaptığımız her genç kızın bir hikâyesi var. 10 gün önce ameliyat ettiğimiz bir hastanın kontrole geldiği söylendi. Kontrolünde her şey yolundaydı. Medeni durumunu sordum, bir yıldır nişanlı olduğunu ve artık evlenmesi için bir engel kalmadığını ifade etti. Bu bizi çok mutlu eden bir ifadedir.

       Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olarak adımızla anılan bir yöntemin Dünya literatürüne girmesinden Üniversitem adına gurur duyuyorum." şeklinde konuştu. 

       Anatomic and Functional Outcomes of Paramesonephric Remnant-Supported Laparoscopic Double-Layer Peritoneal Pull-Down Vaginoplasty Technique in Patients with Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Syndrome: Uncu Modification. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29056568

 

Kalite ve Akreditasyon


Sosyal Medya